Με μία δωρεάν ξενάγηση στο Φάρο και τη Λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου ξεκινά το πρόγραμμα εξορμήσεων της για τη φετινή σεζόν η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes. Παλιοί και νέοι φίλοι της Ecoroutes, σας καλούμε να έρθετε για να ξεναγηθούμε σε ένα μνημείο του τόπου μας, να δούμε τα πουλιά του υγροτόπου και να γίνουμε στο τέλος μία παρέα, κάνοντας πικ νικ με τους μεζέδες που θα φέρουμε μαζί μας στο φιλόξενο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής και το δίκτυο Green Waters. Θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Προσέλευση με ιδιωτικά οχήματα στις 11:00 το πρωί στην είσοδο του στρατοπέδου του ΓΕΝ.
- Θα ξεναγηθούμε από το φύλακα του Φάρου. Θα δούμε από ψηλά τα οθωμανικά οχυρά, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα, Θα απολαύσουμε τη θέα της Θεσσαλονίκης, του Θερμαϊκού και του Ολύμπου.
- Ο Νίκος Κυριακίδης από το Δίκτυο Green Waters θα μας μιλήσει για το ελληνικό φαρικό δίκτυο, και τη σημασία των φάρων και θα μας διηγηθεί ναυτικές πολεμικές ιστορίες.
- Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, από όπου θα ξεκινήσουμε μία μικρή πεζοπορία κατά μήκος της Λιμνοθάλασσας για παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια.
- Επιστροφή στο Σπίτι του Φύλακα για ένα κοινό τραπέζι με φαγητά και ποτά που θα φέρουμε μαζί μας. Μουσικά όργανα ευπρόσδεκτα!
- Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ώρα ακριβώς θα τελειώσει η δράση! Θα μείνουμε όσο περνάμε καλά.
Ο Φάρος του Αγγελοχωρίου
Οι 120 φάροι του ελληνικού φαρικού δικτύου είναι από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία στις θάλασσες μας. Αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, είναι συνδεδεμένοι με την ναυτική παράδοση της Ελλάδας και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ναυτιλλόμενους. Τριάντα ένας από τους φάρους της Ελλάδας έχουν ανακηρυχθεί μνημεία, μεταξύ αυτών και ο Φάρος του Αγγελοχωρίου, ή Φάρος του Μεγάλου Εμβόλου.
Ο Φάρος του Αγγελοχωρίου πρωτολειτούργησε το 1864, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά την περίοδο 1883-1885, λόγω της σημασίας του φάρου Γερμανοί μηχανικοί κατασκεύασαν για λογαριασμό των Οθωμανών τα οχυρά που βρίσκονται στο ύψωμα του Μεγάλου Εμβόλου.
Ο φάρος εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο στις 11 Μαρτίου του 1915. Στην περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί τον μετέτρεψαν σε πολυβολείο, λόγω της στρατηγικής του θέσης, στο ύψωμα μπροστά στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου. Τα συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν πολλές φορές τη θέση προκαλώντας σοβαρές ζημίες στο φάρο και τη διακοπή της λειτουργίας του.
Το 1948, ο φάρος επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε, με καύσιμο την ασετιλίνη, ενώ το 1963 πέρασε στην εποχή του ηλεκτρισμού και το φως του έφτανε πια για να χαράζει τη νύχτα σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων. Το 1998 χαρακτηρίστηκε Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς.
Ο Φάρος είναι ανοιχτός για το κοινό μία ημέρα το χρόνο (στις 18 Αυγούστου, Διεθνή Ημέρα Φάρων). Για την επίσκεψη εξασφαλίσαμε ειδική άδεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, οπότε θα είναι μία από τις σπάνιες ευκαιρίες που έχουμε να επισκεφθούμε το μνημείο και να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της παραδοσιακής ναυσιπλοΐας!
Η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου
Η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 χάρη στην πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί. Είναι ένας υγρότοπος ιδιαίτερα σημαντικός για αναπαραγωγή, τροφοληψία και ξεκούραση για ένα μεγάλο αριθμό πουλιών, μεταξύ των οποίων πολλά είναι προστατευόμενα και απειλούμενα είδη. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί συνολικά 200 είδη πουλιών, όπως ο μαυροκέφαλος γλάρος, το φοινικόπτερο, το νεροχελίδονο, ο πελαργός, ο καλαμοκανάς, η αβοκέτα, η λαγγόνα, η χαλκόκοτα κ.ά.
Στις βόρειες ακτές της λιμνοθάλασσας λειτουργεί αλυκή, η οποία παράγει αλάτι τουλάχιστον από το 1902.
Το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής
Στο μικρό κτίσμα μπροστά στη θάλασσα ζούσε παλιότερα ο φύλακας της Αλυκής και η οικογένειά του. Με τα χρόνια, το σπιτάκι ερημώθηκε ως τη στιγμή που ο σημερινός «φύλακας» της Αλυκής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου, Βαγγέλης Μίχος, με μία ομάδα ανθρώπων, έδωσαν ξανά ζωή στο ερειπωμένο κτίσμα, που σήμερα λειτουργεί ως «σπίτι» για πολιτιστικές, δημιουργικές και περιβαλλοντικές δράσεις.
Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την εξόρμησή μας:
- Ο αριθμός των συμμετεχόντων για την ξενάγηση στο φάρο είναι περιορισμένος (30 άτομα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή ωστόσο στην περιήγηση στη Λιμνοθάλασσα, καθώς και στο πικ νικ μας είναι ανοιχτή για όσους θέλουν να έρθουν.
- Ή προσέλευση θα γίνει με ιδιωτικά οχήματα. Ωστόσο, όσοι χρειάζεστε μεταφορικό μέσο και όσοι έχετε αυτοκίνητο και μπορείτε να πάρετε και άλλους μαζί σας παρακαλούμε δηλώστε το στη φόρμα συμμετοχής. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το οργανώσουμε, χωρίς να υποσχόμαστε όμως!
- To ραντεβού μας θα είναι στις 11:00 το πρωί στην είσοδο του στρατοπέδου του ΓΕΝ εδώ: https://bit.ly/3Xm9nwN
- Φέρτε μαζί σας φαγητό σε ταπεράκια (μεζέδες/φρούτα/γλυκά και ό,τι φανταστείτε), καθώς και τα ποτά που θέλετε να πιείτε. Είναι καλό να είναι φαγητά που μεταφέρονται εύκολα. Επίσης, προτιμήσετε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη και όχι μίας χρήσης! Αγαπάμε το περιβάλλον και δεν δημιουργούμε άσκοπα πλαστικά απορρίμματα!
- Όσοι έχετε, φέρετε μαζί σας κάποιο καρεκλάκι. Υπάρχουν παγκάκια, αλλά μπορεί να μην φτάσουν για όλους!
- Φέρτε μαζί σας κιάλια, όσοι έχετε! Αλλά και μουσικά όργανα!
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε αυτή την φόρμα: https://bit.ly/3ZlgDeU
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:
Στο e-mail ecoroutes.gr@gmail.com
Στο τηλέφωνο 6974 896714
Στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)