Στις 28 Απριλίου επισκεπτόμαστε τη Λίμνη Άγρα και τους καταρράκτες της Έδεσσας!

Mar 26, 2024 | Προσεχείς Δράσεις

Την Κυριακή 28 Απριλίου σας προσκαλούμε σε μία πολύ όμορφη εξόρμηση στην περιοχή της Έδεσσας και της Λίμνης του Άγρα, την εποχή που ανθίζουν οι κερασιές και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Από τους φημισμένους καταρράκτες και τα μουσεία στο λεγόμενο Πάρκο Καταρρακτών, στη Λίμνη του Άγρα και στις πηγές του ποταμού Εδεσσαίου, που οι ντόπιοι τις ονομάζουν και «Λίμνη των Κύκνων».

Τι περιλαμβάνει η εκδρομή

Στην Έδεσσα, θα επισκεφτούμε τους φημισμένους καταρράκτες της, που είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων και μοναδικοί σε όλη την Ευρώπη σε αστικό χώρο. Εκεί που, όπως έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης, βρίσκεται «το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό». Ο καταρράκτης Κάρανος, με ύψος 70 μέτρα, έχει το όνομα του πρώτου βασιλιά της Μακεδονίας και ιδρυτή της Έδεσσας, και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ορμή των νερών του.

Δίπλα στους καταρράκτες βρίσκεται ο Νερόμυλος Γιαννάκη, με το δημοτικό Ενυδρείο/Ερπετάριο, ένα πολύ ενδιαφέρον αξιοθέατο, το οποίο φιλοξενεί ζώα από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο. Θα δούμε τοπικά είδη ψαριών και ερπετών, αλλά και πιράνχα, βόες, ιγκουάνα, πύθωνες, αλιγάτορες και ένα εντυπωσιακό ανακόντα μήκους 3,5 μέτρων. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για άγρια ζώα που αιχμαλωτίστηκαν, αλλά για ζώα από ιδιωτικές συλλογές που οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να εγκαταλείψουν, και τα οποία βρήκαν στην Έδεσσα ασφαλές καταφύγιο για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Κατά την παραμονή μας στο Πάρκο Καταρρακτών θα κάνουμε επίσης μία σύντομη ξενάγηση στο Μουσείο του Σησαμιού και σε ένα παραδοσιακό βαροσιώτικο αρχοντικό, στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι.

 

Στη Λίμνη των Κύκνων

Η εξόρμησή μας θα συνεχιστεί με μία επίσκεψη και ξενάγηση στην Έκθεση Φυσικής Ιστορίας/Κέντρο Πληροφόρησης στον Άγρα, όπου θα ενημερωθούμε για τον υγρότοπο και την πλούσια ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί.

Από το πρόγραμμά μας δεν θα μπορούσε να λείπει και λίγο… περπάτημα, για να μπορέσουμε να χαρούμε τη φύση! Περίπου μισή ώρα (και μισή ώρα επιστροφή) προς ένα μαγευτικό σημείο, τις πηγές του Εδεσσαίου ποταμού, όπου θα δούμε κύκνους, πάπιες και άλλα πουλιά. Το διάστημα αυτό θα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανθοφορία των κερασιών, και θα δούμε αρκετά από τα δέντρα ανθισμένα, ανάλογα με την ποικιλία στην οποία ανήκουν.

Καθώς πια θα είμαστε πολύ πεινασμένοι, θα κατευθυνθούμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής για γεύμα, με εξαιρετική θέα στη λίμνη και εξαιρετικό φαγητό! Όσοι προτιμούν να φέρουν το δικό τους φαγητό και να κάνουν πικ νικ, σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία, με τραπέζια, κιόσκια και νερό, που προσφέρονται για στάση για φαγητό. 

Στη συνέχεια, και πριν αναχωρήσουμε για τη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθούμε και οι υπόλοιποι στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, για λίγη χαλάρωση κάτω από τα πλατάνια, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια.

Η επιστροφή μας στα σημεία αναχώρησης υπολογίζεται στις 19:00 – 19:15. Θα… κουραστούμε, αλλά σας υποσχόμαστε ότι κάθε στιγμή θα αξίζει τον κόπο!  

Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια προγράμματος: 10,5 ώρες (περιλ. μεταφορά)

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω με τους συνοδούς τους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την αντοχή των παιδιών τους κατά τη συμμετοχή σε ένα πολύωρο πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής:

– Έως τις 21 Απριλίου: 28 ευρώ/άτομο. Για παιδιά ηλικίας έως 8-14 ετών: 20 ευρώ/άτομο.

– Μετά τις 21 Απριλίου: 30 ευρώ/άτομο. Για παιδιά ηλικίας έως 8-14 ετών: 20 ευρώ/άτομο.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη
 • Έμπειροι συνοδοί
 • Εισιτήρια για το Ενυδρείο/Ερπετάριο, το Μουσείο Σησαμιού και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ξενάγηση στους χώρους αυτούς.
 • Παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια
 • Η επιχείρησή μας δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ.

 

Τι να έχετε μαζί σας:

 • Σνακ και νερό
 • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
 • Καπέλο και αντηλιακό
 • Αντισηπτικό χεριών

 

Πρόγραμμα αναχωρήσεων

 • 7.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου. Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3ZO52Bq
 • 8.00 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ). Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3Gjl1Az

Είναι σημαντικό να είστε 10-15 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση! Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.

 

Πως κάνω κράτηση

1. Για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για την εκδρομή παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα εδώ:

2. Θα ενημερωθείτε με μέηλ για τη διαθεσιμότητα της εκδρομής και τους τρόπους εξόφλησης.

3. Προχωρήστε στην κατάθεση του αντιτίμου με΄σα στις επόμενες 3 ημέρες.

Παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από εμάς για διαθεσιμότητα

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση του συνόλου του ποσού στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Εκδρομή σε Έδεσσα/Αγρα 28/4/2024). 

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά. 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και τις 23 Απριλίου 2024. Από τις 23 Απριλίου και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

– Στο e-mail ecoroutes.gr@gmail.com

– Στο τηλέφωνο 6974896714

– Στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)