Εκδρομή στην Κερκίνη στις 6 Απριλίου!

Mar 17, 2024 | Προσεχείς Δράσεις

Στις 6 Απριλίου, ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τις ομορφιές της Λίμνης Κερκίνης! Θα πάμε βόλτα με βάρκα για παρατήρηση πουλιών, θα επισκεφθούμε φάρμα βουβαλιών και θα μάθουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την εκτροφή τους, αλλά και για την περιοχή, και θα δοκιμάσουμε αυθεντικό τοπικό καζάν ντιπί!

 

Η Κερκίνη

Η Λίμνη Κερκίνη είναι ένας τεχνητός υγρότοπος που δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα του Στρυμόνα στο χωριό Λιθότοπος. Είναι ένας από τους δέκα πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.

Η Κερκίνη, περιτριγυρισμένη από τα όμορφα βουνά Μπέλλες και Μαυροβούνι, είναι ένα πραγματικό διαμάντι της ελληνικής φύσης, διαθέτοντας μία καταπληκτική και μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα. Αποτελεί το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου σε μία αποικία φωλιάζουν 12 διαφορετικά είδη πουλιών, από τα τριακόσια συνολικά που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Τι περιλαμβάνει η εκδρομή:

Βόλτα με βάρκα στη λίμνη! Η βόλτα μας θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα και σε αυτή την ώρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να φωτογραφίσουμε τους αργυροπελεκάνους, που πλέον αποτελούν «σήμα κατατεθέν» της Κερκίνης, και οι εικόνες τους, με φόντο το βουνό Μπέλλες, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από αργυροπελεκάνους, την εποχή αυτή θα συναντήσουμε πιθανότατα, λευκοτσικνινάδες, κρυπτοτσικνιάδες, λαγγόνες, κορμοράνους, ροδοπελεκάνους και διάφορα είδη παπιών.

Επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών! Θα επισκεφθούμε την φάρμα του Τρύφωνα Γιαντσίδη, ο οποίος και θα μας μιλήσει για την ιδιαίτερη και δύσκολη δουλειά του και με την ευκαιρία θα μας πει ενδιαφέρουσες ιστορίες για την περιοχή. Στην Κερκίνη επιβιώνουν σήμερα οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βουβαλιών στην Ελλάδα -περίπου 5.000 ζώα-, που τις προηγούμενες δεκαετίες κινδύνευσαν να εξαφανιστούν. Θα… συνοδεύσουμε περπατώντας τα εντυπωσιακά αυτά ζώα στον περίπατό τους, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ έως τις όχθες της λίμνης, για να απολαύσουμε τη θέα από το ανατολικό της ανάχωμα.

Γλυκό στο τοπικό ζαχαροπλαστείο! Στα Χρυσοχώραφα λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια το ζαχαροπλαστείο Γαλήνη της οικογένειας Ιβαντζίκη. Θα κάνουμε στάση για να απολαύσουμε Καζάν ντιπί, παγωτό  και πολίτικο που φτιάχνονται με γάλα βουβαλιών από τις τοπικές φάρμες.

Φαγητό στον πρώην Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας! Μία από τις πιο γραφικές ταβέρνες της περιοχής, με καλό φαγητό που περιλαμβάνει στο μενού το βουβάλι και διάφορες πίτες.

Επίσκεψη στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου. Πρόκειται για ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παράδοση που είναι κτισμένο στα πρότυπα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος. Οι μοναχές θα μας υποδεχτούν και θα μας ξεναγήσουν στο Μοναστήρι, που διαθέτει εξαιρετική θέα στη λίμνη!

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια προγράμματος: 10  ώρες (περιλ. μεταφορά)

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω με τους συνοδούς τους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την αντοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ/ενήλικα, 26 ευρώ/παιδί έως 14 ετών.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

  • Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη
  • Έμπειρος συνοδός
  • Ξενάγηση σε φάρμα με βουβάλια
  • Βαρκάδα μίας ώρας στη λίμνη  για παρατήρηση πουλιών

Η επιχείρησή μας δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ. 

Τι να έχετε μαζί σας:

  • Σνακ και νερό
  • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
  • Καπέλο και αντηλιακό
  • Αντισηπτικό χεριών
  • Μπουφάν ανάλογα με την εποχή. Ενδέχεται να κάνει λίγο περισσότερο κρύο πάνω στο σκάφος

 Πρόγραμμα αναχωρήσεων

  • 8:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου. Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3ZO52Bq
  • 08:45 από το φανάρι απέναντι από το Δημαρχείο Σταυρούπολης (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ). Το ακριβές σημείο συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Είναι σημαντικό να είστε 10-15 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση! Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

🟣 Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής πατώντας

εδώ.

🟠 Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

📧ecoroutes.gr@gmail.com

☎️  6974 896714

📨 στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση του συνόλου του ποσού στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης και το τηλέφωνό σας (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Κερκίνη, 6/4/2024, 6974@@@@@@).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση από την Ecoroutes για τη διαθεσιμότητα θέσεων):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται δεκτές:

  • μέχρι και την Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.