Εκδρομή στην Περιστερά και γνωριμία με τα βοτανάκια της Άρτεμης: Πρόγραμμα για οικογένειες

Jun 5, 2023 | Νέα, Προσεχείς Δράσεις

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, σας καλούμε σε μία ξεχωριστή εξόρμηση στην όμορφη Περιστερά, ένα χωριό πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης! Εκεί θα επισκεφτούμε το χωράφι της Άρτεμης, που είναι τοπική παραγωγός, και θα γνωρίσουμε τα αρωματικά βότανα της Ελλάδας μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες! Θα κάνουμε έναν μικρό περίπατο στην όμορφη φύση της περιοχής και θα επισκεφτούμε το Λαογραφικό μουσείο της Περιστεράς για να μάθουμε πώς ήταν η ζωή των κατοίκων του χωριού στα… παλιά τα χρόνια. Τέλος, θα κάνουμε μία μικρή στάση στον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, για να δούμε από κοντά ένα σπάνιο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής!

Στάση 1η: στο χωράφι της Άρτεμης

Γνωρίζουμε τα αρωματικά βότανα της Ελλάδας και τις ιδιότητές τους, δοκιμάζουμε βοτανικά ροφήματα, πίνουμε από το κρύο νερό της πηγής, φτιάχνουμε σελιδοδείκτες που διακοσμούμε με βοτανάκια, ενώ το κάθε παιδί φυτεύει το δικό του βοτανάκι για το μπαλκόνι του! Πριν φύγουμε από το χωράφι της Άρτεμης, παίζουμε ένα παιχνίδι αναγνώρισης: μπορούμε άραγε να αναγνωρίσουμε τα βοτανάκια με τα μάτια μας κλειστά, βασιζόμενοι/ες μόνο στην όσφρηση και την αφή; Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για την Άρτεμη και τα βοτανάκια της εδώ: https://votanakia.com/

Στάση 2η: στο Λαογραφικό Μουσείο της Περιστεράς

Αφού μετακινηθούμε με τα αμάξια προς την πλατεία του χωριού και μετά από ένα μικρό περίπατο, φτάνουμε στο Λαογραφικό μουσείο της Περιστεράς. Εκεί θα ανακαλύψουμε πώς ζούσαν οι κάτοικοι του χωριού παλαιότερα (κατά το 19ο και στις αρχές του 20ου αι.), παρατηρώντας αντικείμενα από την καθημερινή τους ζωή! Πιο συγκεκριμένα, στο μουσείο θα δούμε: παραδοσιακές ενδυμασίες και υφαντά, αργαλειό, νυφικό κρεβάτι, σκεύη μαγειρικής, γεωργικά εργαλεία και άλλα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Επιπλέον, θα έχουμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τη μαμά της Άρτεμης ως ξεναγό, η οποία έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Περιστερά, και θα μας διηγηθεί πολλές ιστορίες από τα παλιά!

Στάση 3η: στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους βυζαντινούς ναούς της Μακεδονίας, ένα δημιούργημα εξαιρετικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής. Η αρχική του οικοδόμηση χρονολογείται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, ωστόσο, καθώς μέχρι τον 9ο αιώνα είχε ερειπωθεί, ανοικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή το 870-871 μ.Χ.

* Για αυτούς που θέλουν να παρατείνουν την επίσκεψή τους στην Περιστερά, προτείνουμε το «καφενείο του μπάρμπα Θανάση όπως Παλιά». Εκεί, μπορείτε να χαλαρώστε δίπλα στα τρεχούμενα νερά και να απολαύσετε νόστιμους μεζέδες, πολλοί από τους οποίες έχουν φτιαχτεί από τοπικά προϊόντα!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρα έναρξης: 9:30 π.μ.

Διάρκεια προγράμματος: 3,5 ώρες

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν οικογένειες με παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Σημείο συνάντησης: https://goo.gl/maps/SRAXhq5wyvAYeX4MA

Κόστος συμμετοχής (έως τις 12 Ιουνίου):

  • Για δύο άτομα: 18 ευρώ
  • Για τρία άτομα: 24 ευρώ
  • Για τέσσερα άτομα: 32 ευρώ 

Κόστος συμμετοχής (μετά τις 12 Ιουνίου):

  • Για δύο άτομα: 20 ευρώ
  • Για τρία άτομα: 27 ευρώ
  • Για τέσσερα άτομα: 35 ευρώ

 Τι να έχετε μαζί σας:

  • Σνακ και νερό
  • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
  • Καπέλο και αντηλιακό
  • Αντισηπτικό χεριών

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα εδώ: https://forms.gle/DKwVWNejreyCdfVK8

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

Στο e-mail ecoroutes.gr@gmail.com

Στο τηλέφωνο 6979957962

Στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση του συνόλου του ποσού στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Δράση στην περιστερά 18/06/2023).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση και κράτηση):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων γίνονται μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2023. Από τις 15 Ιουνίου και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων του προγράμματος.