Εκδρομή στην Περιστερά και γνωριμία με τα βοτανάκια της Άρτεμης: Πρόγραμμα για οικογένειες

Jun 5, 2023 | Νέα, Προσεχείς Δράσεις

Την Κυριακή 10 Μαρτίου και το Σάββατο 16 Μαρτίου βάζουμε και πάλι πλώρη για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, για ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματά μας: μία πολύ ξεχωριστή εκδρομή που περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και βόλτα με σκάφος στην παράκτια περιοχή του Δέλτα Αξιού. Το καλύτερο δεν σας το είπαμε ακόμη: η εκδρομή ολοκληρώνεται με γεύμα με «ορίτζιναλ» μύδια και τσίπουρο στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών!

Τι περιλαμβάνει η εκδρομή:

Θα ξεκινήσουμε με μικρό λεωφορείο είκοσι ατόμων από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Εκεί, θα κάνουμε παρατήρηση πουλιών στον «Κόκκινο Δρόμο», ελπίζοντας να είναι πιστά στο ραντεβού μας τα φλαμίνγκο, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, οι καλαμοκανάδες και οι αβοκέτες. Θα περπατήσουμε στο παράκτιο ανάχωμα που χωρίζει τη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα για περίπου 30-40 λεπτά.

Από εκεί θα φύγουμε για μία επίσκεψη-ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων που βρίσκεται στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού για να δούμε τη φοβερή δουλειά που κάνουν οι ακούραστοι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή και να ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τα ζώα που μεταφέρονται εδώ από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Θα αναχωρήσουμε με το πουλμανάκι για τις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας και στη διαδρομή θα δούμε τα ρυζοχώραφα που την εποχή αυτή αρχίζουν να πλημμυρίζουν με νερό.

Όταν φτάσουμε στις καλύβες τον μυδοκαλλιεργητών ,οι μισοί από εμάς θα πιούμε τον ελληνικό μας στην καλύβα του Σταύρου, που είναι αλιέας και μυδοκαλλιεργητής και οι άλλοι μισοί θα επιβιβαστούμε στο σκάφος του για μία βόλτα στο Θερμαϊκό. Ο Σταύρος θα μας πει τα πάντα για την μυδοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό Κόλπου, όπου παράγεται το 80% των μυδιών της Ελλάδας!

Αφού… αλλάξουμε βάρδιες, θα καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι στην καλύβα, με εκπληκτική θέα προς τη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουμε το τσίπουρό μας με μυδοπίλαφο και άλλους μεζέδες με θαλασσινά.

Τι λέτε; Μπορείτε να αντισταθείτε; Αν θέλετε να έρθετε μαζί μας, φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες!

Η επιστροφή μας στα σημεία αναχώρησης υπολογίζεται γύρω στις 17:15.

Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας!

Διάρκεια προγράμματος: 7 ώρες (περιλ. μεταφορά)

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω με τους συνοδούς τους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την αντοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ/άτομο.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Οργάνωση και συντονισμός από την Ecoroutes
 • Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη
 • Έμπειρη συνοδός με γνώση για την περιοχή
 • Παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπιο
 • Ξενάγηση με σκάφος
 • Γεύμα με μύδια

Η επιχείρησή μας δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ.

 

Τι να έχετε μαζί σας:

 • Σνακ και νερό
 • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
 • Καπέλο και αντηλιακό
 • Αντισηπτικό χεριών
 • Μπουφάν ανάλογα με την εποχή. Ενδέχεται να κάνει λίγο περισσότερο κρύο πάνω στο σκάφος

Πρόγραμμα αναχωρήσεων

 • 9.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου. Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3ZO52Bq
 • 10.00 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ). Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3Gjl1Az

Είναι σημαντικό να είστε 10-15 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση! Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

🟣 Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής:

– Για τις 10 Μαρτίου εδώ.

– Για τις 16 Μαρτίου εδώ.

🟠 Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

📧ecoroutes.gr@gmail.com

☎️  6974 896714

📨 στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση 20 ευρώ/άτομο στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης και το τηλέφωνό σας (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Δέλτα Αξιού, 10/3/2024, 6974@@@@@@).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση από την Ecoroutes για τη διαθεσιμότητα θέσεων):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται δεκτές:

 • μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2024 για την εκδρομή της 10/3/2024
 • μέχρι και τις 11 Μαρτίου για την εκδρομή της 16/3/2024

Από τις ημερομηνίες αυτές και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.

 

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, σας καλούμε σε μία ξεχωριστή εξόρμηση στην όμορφη Περιστερά, ένα χωριό πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης! Εκεί θα επισκεφτούμε το χωράφι της Άρτεμης, που είναι τοπική παραγωγός, και θα γνωρίσουμε τα αρωματικά βότανα της Ελλάδας μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες! Θα κάνουμε έναν μικρό περίπατο στην όμορφη φύση της περιοχής και θα επισκεφτούμε το Λαογραφικό μουσείο της Περιστεράς για να μάθουμε πώς ήταν η ζωή των κατοίκων του χωριού στα… παλιά τα χρόνια. Τέλος, θα κάνουμε μία μικρή στάση στον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, για να δούμε από κοντά ένα σπάνιο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής!

Στάση 1η: στο χωράφι της Άρτεμης

Γνωρίζουμε τα αρωματικά βότανα της Ελλάδας και τις ιδιότητές τους, δοκιμάζουμε βοτανικά ροφήματα, πίνουμε από το κρύο νερό της πηγής, φτιάχνουμε σελιδοδείκτες που διακοσμούμε με βοτανάκια, ενώ το κάθε παιδί φυτεύει το δικό του βοτανάκι για το μπαλκόνι του! Πριν φύγουμε από το χωράφι της Άρτεμης, παίζουμε ένα παιχνίδι αναγνώρισης: μπορούμε άραγε να αναγνωρίσουμε τα βοτανάκια με τα μάτια μας κλειστά, βασιζόμενοι/ες μόνο στην όσφρηση και την αφή; Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για την Άρτεμη και τα βοτανάκια της εδώ: https://votanakia.com/

Στάση 2η: στο Λαογραφικό Μουσείο της Περιστεράς

Αφού μετακινηθούμε με τα αμάξια προς την πλατεία του χωριού και μετά από ένα μικρό περίπατο, φτάνουμε στο Λαογραφικό μουσείο της Περιστεράς. Εκεί θα ανακαλύψουμε πώς ζούσαν οι κάτοικοι του χωριού παλαιότερα (κατά το 19ο και στις αρχές του 20ου αι.), παρατηρώντας αντικείμενα από την καθημερινή τους ζωή! Πιο συγκεκριμένα, στο μουσείο θα δούμε: παραδοσιακές ενδυμασίες και υφαντά, αργαλειό, νυφικό κρεβάτι, σκεύη μαγειρικής, γεωργικά εργαλεία και άλλα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Επιπλέον, θα έχουμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τη μαμά της Άρτεμης ως ξεναγό, η οποία έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Περιστερά, και θα μας διηγηθεί πολλές ιστορίες από τα παλιά!

Στάση 3η: στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους βυζαντινούς ναούς της Μακεδονίας, ένα δημιούργημα εξαιρετικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής. Η αρχική του οικοδόμηση χρονολογείται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, ωστόσο, καθώς μέχρι τον 9ο αιώνα είχε ερειπωθεί, ανοικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή το 870-871 μ.Χ.

* Για αυτούς που θέλουν να παρατείνουν την επίσκεψή τους στην Περιστερά, προτείνουμε το «καφενείο του μπάρμπα Θανάση όπως Παλιά». Εκεί, μπορείτε να χαλαρώστε δίπλα στα τρεχούμενα νερά και να απολαύσετε νόστιμους μεζέδες, πολλοί από τους οποίες έχουν φτιαχτεί από τοπικά προϊόντα!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρα έναρξης: 9:30 π.μ.

Διάρκεια προγράμματος: 3,5 ώρες

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν οικογένειες με παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Σημείο συνάντησης: https://goo.gl/maps/SRAXhq5wyvAYeX4MA

Κόστος συμμετοχής (έως τις 12 Ιουνίου):

 • Για δύο άτομα: 18 ευρώ
 • Για τρία άτομα: 24 ευρώ
 • Για τέσσερα άτομα: 32 ευρώ 

Κόστος συμμετοχής (μετά τις 12 Ιουνίου):

 • Για δύο άτομα: 20 ευρώ
 • Για τρία άτομα: 27 ευρώ
 • Για τέσσερα άτομα: 35 ευρώ

 Τι να έχετε μαζί σας:

 • Σνακ και νερό
 • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
 • Καπέλο και αντηλιακό
 • Αντισηπτικό χεριών

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα εδώ: https://forms.gle/DKwVWNejreyCdfVK8

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

Στο e-mail ecoroutes.gr@gmail.com

Στο τηλέφωνο 6979957962

Στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση του συνόλου του ποσού στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Δράση στην περιστερά 18/06/2023).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση και κράτηση):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων γίνονται μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2023. Από τις 15 Ιουνίου και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων του προγράμματος.