Καταρράκτες Έδεσσας – Λίμνη Άγρα με τις ανθισμένες κερασιές

Apr 6, 2023 | Νέα, Προσεχείς Δράσεις

Την Κυριακή 10 Μαρτίου και το Σάββατο 16 Μαρτίου βάζουμε και πάλι πλώρη για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, για ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματά μας: μία πολύ ξεχωριστή εκδρομή που περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και βόλτα με σκάφος στην παράκτια περιοχή του Δέλτα Αξιού. Το καλύτερο δεν σας το είπαμε ακόμη: η εκδρομή ολοκληρώνεται με γεύμα με «ορίτζιναλ» μύδια και τσίπουρο στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών!

Τι περιλαμβάνει η εκδρομή:

Θα ξεκινήσουμε με μικρό λεωφορείο είκοσι ατόμων από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Εκεί, θα κάνουμε παρατήρηση πουλιών στον «Κόκκινο Δρόμο», ελπίζοντας να είναι πιστά στο ραντεβού μας τα φλαμίνγκο, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, οι καλαμοκανάδες και οι αβοκέτες. Θα περπατήσουμε στο παράκτιο ανάχωμα που χωρίζει τη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα για περίπου 30-40 λεπτά.

Από εκεί θα φύγουμε για μία επίσκεψη-ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων που βρίσκεται στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού για να δούμε τη φοβερή δουλειά που κάνουν οι ακούραστοι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή και να ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τα ζώα που μεταφέρονται εδώ από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Θα αναχωρήσουμε με το πουλμανάκι για τις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας και στη διαδρομή θα δούμε τα ρυζοχώραφα που την εποχή αυτή αρχίζουν να πλημμυρίζουν με νερό.

Όταν φτάσουμε στις καλύβες τον μυδοκαλλιεργητών ,οι μισοί από εμάς θα πιούμε τον ελληνικό μας στην καλύβα του Σταύρου, που είναι αλιέας και μυδοκαλλιεργητής και οι άλλοι μισοί θα επιβιβαστούμε στο σκάφος του για μία βόλτα στο Θερμαϊκό. Ο Σταύρος θα μας πει τα πάντα για την μυδοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό Κόλπου, όπου παράγεται το 80% των μυδιών της Ελλάδας!

Αφού… αλλάξουμε βάρδιες, θα καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι στην καλύβα, με εκπληκτική θέα προς τη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουμε το τσίπουρό μας με μυδοπίλαφο και άλλους μεζέδες με θαλασσινά.

Τι λέτε; Μπορείτε να αντισταθείτε; Αν θέλετε να έρθετε μαζί μας, φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες!

Η επιστροφή μας στα σημεία αναχώρησης υπολογίζεται γύρω στις 17:15.

Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας!

Διάρκεια προγράμματος: 7 ώρες (περιλ. μεταφορά)

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω με τους συνοδούς τους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την αντοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ/άτομο.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Οργάνωση και συντονισμός από την Ecoroutes
 • Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη
 • Έμπειρη συνοδός με γνώση για την περιοχή
 • Παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπιο
 • Ξενάγηση με σκάφος
 • Γεύμα με μύδια

Η επιχείρησή μας δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ.

 

Τι να έχετε μαζί σας:

 • Σνακ και νερό
 • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
 • Καπέλο και αντηλιακό
 • Αντισηπτικό χεριών
 • Μπουφάν ανάλογα με την εποχή. Ενδέχεται να κάνει λίγο περισσότερο κρύο πάνω στο σκάφος

Πρόγραμμα αναχωρήσεων

 • 9.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου. Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3ZO52Bq
 • 10.00 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ). Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3Gjl1Az

Είναι σημαντικό να είστε 10-15 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση! Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

🟣 Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής:

– Για τις 10 Μαρτίου εδώ.

– Για τις 16 Μαρτίου εδώ.

🟠 Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

📧ecoroutes.gr@gmail.com

☎️  6974 896714

📨 στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση 20 ευρώ/άτομο στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης και το τηλέφωνό σας (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Δέλτα Αξιού, 10/3/2024, 6974@@@@@@).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση από την Ecoroutes για τη διαθεσιμότητα θέσεων):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται δεκτές:

 • μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2024 για την εκδρομή της 10/3/2024
 • μέχρι και τις 11 Μαρτίου για την εκδρομή της 16/3/2024

Από τις ημερομηνίες αυτές και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.

 

Η Ecoroutes εγκαινιάζει το ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της με μία πολύ ξεχωριστή εκδρομή στους καταρράκτες της Έδεσσας και τον υγρότοπο της τεχνητής λίμνης Άγρα, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.

 

Τι περιλαμβάνει η εκδρομή:

Στην Έδεσσα, θα επισκεφτούμε τους φημισμένους καταρράκτες της, που είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων και μοναδικοί σε όλη την Ευρώπη σε αστικό χώρο. Εκεί που, όπως έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης, βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό”. Ο καταρράκης Κάρανος, με ύψος 70 μέτρα, έχει το όνομα του πρώτου βασιλιά της Μακεδονίας και ιδρυτή της Έδεσσας, και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ορμή των νερών του.

Δίπλα στους καταρράκτες βρίσκεται ο Νερόμυλος Γιαννάκη, με το δημοτικό Ενυδρείο/Ερπετάριο, ένα πολύ ενδιαφέρον αξιοθέατο, το οποίο φιλοξενεί ζώα από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο. Θα δούμε τοπικά είδη ψαριών και ερπετών, αλλά και πιράνχα, βόες, ιγκουάνα, πύθωνες, αλιγάτορες και ένα εντυπωσιακό ανακόντα μήκους 3,5 μέτρων. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για άγρια ζώα που αιχμαλωτίστηκαν, αλλά για ζώα από ιδιωτικές συλλογές που οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να εγκαταλείψουν, και τα οποία βρήκαν στην Έδεσσα ασφαλές καταφύγιο για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Κατά την παραμονή μας στο Πάρκο Καταρρακτών θα κάνουμε επίσης μία σύντομη ξενάγηση στο Μουσείο του Σησαμιού και σε ένα παραδοσιακό βαροσιώτικο αρχοντικό, στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι.

Η εξόρμησή μας θα συνεχιστεί με μία επίσκεψη και ξενάγηση στην Έκθεση Φυσικής Ιστορίας/Κέντρο Πληροφόρησης στον Άγρα, όπου θα ενημερωθούμε για τον υγρότοπο και την πλούσια ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί.

Από το πρόγραμμά μας δεν θα μπορούσε να λείπει και λίγο… περπάτημα, για να μπορέσουμε να χαρούμε τη φύση! Περίπου μισή ώρα (και μισή ώρα επιστροφή) προς ένα μαγευτικό σημείο, τις πηγές του Εδεσσαίου ποταμού, όπου θα δούμε κύκνους, πάπιες και άλλα πουλιά. Το διάστημα αυτό θα ολοκληρώνεται η ανθοφορία των κερασιών, αλλά θα προλάβουμε αρκετά από τα δέντρα ανθισμένα, ανάλογα με την ποικιλία στην οποία ανήκουν.

 

 

Καθώς πια θα είμαστε πολύ πεινασμένοι, θα κατευθυνθούμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής για γεύμα, με εξαιρετική θέα στη λίμνη και εξαιρετικό φαγητό! Όσοι προτιμούν να φέρουν το δικό τους φαγητό και να κάνουν πικ νικ, σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία, με τραπέζια, κιόσκια και νερό, που προσφέρονται για στάση για φαγητό.

Στη συνέχεια, και πριν αναχωρήσουμε για τη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθούμε και οι υπόλοιποι στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, για λίγη χαλάρωση κάτω από τα πλατάνια, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια. 

Η επιστροφή μας στα σημεία αναχώρησης υπολογίζεται στις 19:00 – 19:15. Θα… κουραστούμε, αλλά σας υποσχόμαστε ότι κάθε στιγμή θα αξίζει τον κόπο!

Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια προγράμματος: 10,5 ώρες (περιλ. μεταφορά)

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω με τους συνοδούς τους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την αντοχή των παιδιών τους κατά τη συμμετοχή σε ένα πολύωρο πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής:

Έως τις 30 Απριλίου: 25 ευρώ/άτομο. Για παιδιά ηλικίας έως 8-12 ετών: 20 ευρώ/άτομο.

Μετά τις 30 Απριλίου: 28 ευρώ/άτομο. Για παιδιά ηλικίας έως 8-12 ετών: 20 ευρώ/άτομο.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη
 • Έμπειροι συνοδοί
 • Εισιτήρια για το Ενυδρείο/Ερπετάριο, το Μουσείο Σησαμιού και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ξενάγηση στους χώρους αυτούς.
 • Παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια
 • Δραστηριότητες/παιχνίδι για τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην εκδρομή
 • Οργάνωση και συντονισμός από την Ecoroutes

Η επιχείρησή μας δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Τι να έχετε μαζί σας:

 • Σνακ και νερό
 • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
 • Καπέλο και αντηλιακό
 • Αντισηπτικό χεριών

Πρόγραμμα αναχωρήσεων

Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 7/5 το πρωί. Αναλυτικά:

 • 7.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου. Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3ZO52Bq
 • 8.00 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ). Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3Gjl1Az

Είναι σημαντικό να είστε 10-15 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση! Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε την φόρμα: http://bit.ly/3KhteXh

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

Στο e-mail ecoroutes.gr@gmail.com

Στο τηλέφωνο 6974 896714

Στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση 15 ευρώ/άτομο στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Εκδρομή σε Έδεσσα/Αγρα 7/5/2023).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση και κράτηση):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 2 Μαΐου 2023. Από τις 2  Μαΐου 2023 και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.