Το χώμα είναι το νέο αντικαταθλιπτικό!

Nov 30, 2022 | Blog

Τα παιδία λατρεύουν να παίζουν με το χώμα! Είτε φτιάχνοντας μικρά καστράκια από άμμο, είτε σκαλίζοντας το σαν μικροί κηπουροί, όλα τα παιδιά δείχνουν να έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτήν την υπαίθρια δραστηριότητα. Το παιχνίδι στην εξοχή και στο χώμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ξεσκάσουν και να αδειάσουν το μυαλό τους από το διάβασμα και τα μαθήματα.

Ωστόσο, το χώμα είναι ωφέλιμο και από σωματικής άποψης, καθώς εκθέτει τα παιδιά σε διαφόρων ειδών  μικροοργανισμούς, οι όποιοι ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους. Από όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς, όμως, υπάρχει ένα μικροσκοπικό βακτήριο που έχει τα πρωτεία στις ευεργετικές επιπτώσεις, και αυτό δεν είναι άλλο από το  Mycobacterium  vaccae.

Τι μπορεί να κάνει όμως αυτό το μικροσκοπικό βακτήριο που ζει στην φύση και είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας την έδωσαν οι επιστήμονες από το Sage College της Νέας Υόρκης, oι οποίοι ανακάλυψαν το εξής: αυτός ο μικροοργανισμός αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να διεγείρει την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο. Με απλά λόγια, μας φτιάχνει την διάθεση, ενώ παράλληλα βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην πνευματική ηρεμία. Η έλλειψη της σεροτονίνης έχει αποδεχθεί ότι προκαλεί κατάθλιψη και αυξάνει το άγχος.

Αλλά οι ευεργετικές του επιδράσεις δεν σταματάνε εδώ!  Καθώς έδειξε η ίδια έρευνα, το Mycobacterium  vaccae είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για να πετύχουμε ταχύτερη μάθηση. Γεγονός που δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει, αφού είναι απολύτως λογικό όταν επικρατούν ήρεμες διαθέσεις και πνευματική διαύγεια: το παιδί «στροφάρει» περισσότερο και η ταχύτητα με την οποία μαθαίνει είναι πολύ μεγαλύτερη!

Φυσικά, το Mycobacterium  vaccae δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τα παιδιά. Οι θετικές του επιπτώσεις έχουν αποδειχθεί και στους ενήλικες. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιους άλλους;  Τους λάτρες της πεζοπορίας και των εκδρομών στην φύση φυσικά. Οι οποίοι πάντα μετά από μια εξόρμηση στο βουνό ή στο δάσος νιώθουν να έχουν βρει την ψυχική τους ηρεμία και γαλήνη  που τόσο μας λείπει μέσα στις μεγάλες πόλεις.

Καλό λοιπόν το διάβασμα, η επανάληψη και το φροντιστήριο, αλλά τελικά μια οικογενειακή “περιπέτεια” στην φύση, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να βρει την χαμένη του όρεξη για μελέτη, αλλά και τον ενήλικα να χαλαρώσει και να παραμείνει σε καλή διάθεση καταπολεμώντας με φυσικό τρόπο την κατάθλιψη.