Το χώμα είναι το νέο αντικαταθλιπτικό!

Nov 30, 2022 | Blog

Οι θέσεις για την εκδρομή έχουν συμπληρωθεί! Θα υλοποιήσουμε ξανά το πρόγραμμά μας για το Δέλτα Αξιού την άνοιξη. Αν θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις μας μπορείτε να ζητήσετε να εγγραφείτε στο newsletter μας στέλνοντας μέηλ στο ecoroutes.gr@gmail.com και με sms/viber στο 6974896714! Ευχαριστούμε!

 

Την Κυριακή 12 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 θα πραγματοποιήσουμε ένα από τα επιτυχημένα προγράμματά μας: μία … σπέσιαλ εκδρομή στα πολύ κοντινά στη Θεσσαλονίκη, αλλά άγνωστα για πολλούς μέρη του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, με παρατήρηση πουλιών, με ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και με βόλτα με σκάφος στην παράκτια περιοχή του Δέλτα Αξιού. Το καλύτερο δεν σας το είπαμε ακόμη: με γεύμα με μύδια και θαλασσινά στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών!

Τι περιλαμβάνει η εκδρομή:

Θα ξεκινήσουμε με λεωφορείο είκοσι ατόμων από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Εκεί, θα κάνουμε παρατήρηση πουλιών στον «Κόκκινο Δρόμο», ελπίζοντας να είναι πιστά στο ραντεβού μας τα φλαμίνγκο, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, οι καλαμοκανάδες και οι αβοκέτες. Θα περπατήσουμε στο παράκτιο ανάχωμα που χωρίζει τη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα για περίπου 30-40 λεπτά.

Από εκεί θα φύγουμε για μία επίσκεψη-ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων που βρίσκεται στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού για να δούμε τη φοβερή δουλειά που κάνουν οι ακούραστοι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή και να ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τα ζώα που μεταφέρονται εδώ από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Θα αναχωρήσουμε με το πουλμανάκι για τις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας και στη διαδρομή θα δούμε τα ρυζοχώραφα. Αυτή την εποχή γίνεται η συγκομιδή.

Όταν φτάσουμε στις καλύβες τον μυδοκαλλιεργητών οι μισοί από εμάς θα επιβιβαστούμε σε αλιευτικό σκάφος για μία βόλτα στο Θερμαϊκό, όπου θα μάθουμε πως γίνεται η μυδοκαλλιέργεια, ενώ οι άλλοι μισοί θα πιούμε τον ελληνικό μας σε μία από τις ξύλινες καλύβες. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή της Χαλάστρας, αλλά και τις εκβολές του Λουδία και στα παράλια τις Πιερίας ως το Κίτρος παράγεται το 80% των μυδιών της Ελλάδας!

Αφού… αλλάξουμε βάρδιες, θα καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι στον πάνω όροφο μίας καλύβας με εκπληκτική θέα προς τη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουμε το τσίπουρό μας με μύδια μυδοπίλαφο και άλλους μεζέδες. Είναι πάντα πιο νόστιμα εκεί που παράγονται!

Θα είναι σίγουρα μία εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη!

Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες!

Η επιστροφή μας στα σημεία αναχώρησης υπολογίζεται γύρω στις 17:00.

Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια προγράμματος: 7 ώρες (περιλ. μεταφορά)

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω με τους συνοδούς τους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την αντοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής:

35 ευρώ/άτομο.

 

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Οργάνωση και συντονισμός από την Ecoroutes
 • Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη
 • Έμπειρος συνοδός με γνώση για την περιοχή
 • Παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπιο
 • Ξενάγηση με σκάφος
 • Γεύμα με μυδοπύλαφο και άλλους μεζέδες

Η επιχείρησή μας δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ.

 

Τι να έχετε μαζί σας:

 • Σνακ και νερό
 • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
 • Καπέλο και αντηλιακό
 • Αντισηπτικό χεριών

 

 Πρόγραμμα αναχωρήσεων

 • 9.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου. Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3ZO52Bq
 • 10.00 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ). Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3Gjl1Az

Είναι σημαντικό να είστε 10-15 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση! Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

🟣 Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα εδώ: https://bit.ly/3MuWCeG

🟠 Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

📧ecoroutes.gr@gmail.com

☎️  6974 896714

📨 στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση 20 ευρώ/άτομο στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης και το τηλέφωνό σας(πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Εκδρομή σε Καλοχώρι/Δέλτα Αξιού, 19/5/2023, 69748967@@).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση από την Ecoroutes για τη διαθεσιμότητα θέσεων):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου 2023. Από τις 8  Νοεμβρίου και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.

 

Τα παιδία λατρεύουν να παίζουν με το χώμα! Είτε φτιάχνοντας μικρά καστράκια από άμμο, είτε σκαλίζοντας το σαν μικροί κηπουροί, όλα τα παιδιά δείχνουν να έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτήν την υπαίθρια δραστηριότητα. Το παιχνίδι στην εξοχή και στο χώμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ξεσκάσουν και να αδειάσουν το μυαλό τους από το διάβασμα και τα μαθήματα.

Ωστόσο, το χώμα είναι ωφέλιμο και από σωματικής άποψης, καθώς εκθέτει τα παιδιά σε διαφόρων ειδών  μικροοργανισμούς, οι όποιοι ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους. Από όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς, όμως, υπάρχει ένα μικροσκοπικό βακτήριο που έχει τα πρωτεία στις ευεργετικές επιπτώσεις, και αυτό δεν είναι άλλο από το  Mycobacterium  vaccae.

Τι μπορεί να κάνει όμως αυτό το μικροσκοπικό βακτήριο που ζει στην φύση και είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας την έδωσαν οι επιστήμονες από το Sage College της Νέας Υόρκης, oι οποίοι ανακάλυψαν το εξής: αυτός ο μικροοργανισμός αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να διεγείρει την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο. Με απλά λόγια, μας φτιάχνει την διάθεση, ενώ παράλληλα βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην πνευματική ηρεμία. Η έλλειψη της σεροτονίνης έχει αποδεχθεί ότι προκαλεί κατάθλιψη και αυξάνει το άγχος.

Αλλά οι ευεργετικές του επιδράσεις δεν σταματάνε εδώ!  Καθώς έδειξε η ίδια έρευνα, το Mycobacterium  vaccae είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για να πετύχουμε ταχύτερη μάθηση. Γεγονός που δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει, αφού είναι απολύτως λογικό όταν επικρατούν ήρεμες διαθέσεις και πνευματική διαύγεια: το παιδί «στροφάρει» περισσότερο και η ταχύτητα με την οποία μαθαίνει είναι πολύ μεγαλύτερη!

Φυσικά, το Mycobacterium  vaccae δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τα παιδιά. Οι θετικές του επιπτώσεις έχουν αποδειχθεί και στους ενήλικες. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιους άλλους;  Τους λάτρες της πεζοπορίας και των εκδρομών στην φύση φυσικά. Οι οποίοι πάντα μετά από μια εξόρμηση στο βουνό ή στο δάσος νιώθουν να έχουν βρει την ψυχική τους ηρεμία και γαλήνη  που τόσο μας λείπει μέσα στις μεγάλες πόλεις.

Καλό λοιπόν το διάβασμα, η επανάληψη και το φροντιστήριο, αλλά τελικά μια οικογενειακή “περιπέτεια” στην φύση, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να βρει την χαμένη του όρεξη για μελέτη, αλλά και τον ενήλικα να χαλαρώσει και να παραμείνει σε καλή διάθεση καταπολεμώντας με φυσικό τρόπο την κατάθλιψη.