Έρευνα κοινού της Ecoroutes: Ναι στην ανακύκλωση λένε οι δημότες του Δήμου Δέλτα

Jun 9, 2021 | Blog

Την Κυριακή 10 Μαρτίου και το Σάββατο 16 Μαρτίου βάζουμε και πάλι πλώρη για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, για ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματά μας: μία πολύ ξεχωριστή εκδρομή που περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και βόλτα με σκάφος στην παράκτια περιοχή του Δέλτα Αξιού. Το καλύτερο δεν σας το είπαμε ακόμη: η εκδρομή ολοκληρώνεται με γεύμα με «ορίτζιναλ» μύδια και τσίπουρο στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών!

Τι περιλαμβάνει η εκδρομή:

Θα ξεκινήσουμε με μικρό λεωφορείο είκοσι ατόμων από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Εκεί, θα κάνουμε παρατήρηση πουλιών στον «Κόκκινο Δρόμο», ελπίζοντας να είναι πιστά στο ραντεβού μας τα φλαμίνγκο, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, οι καλαμοκανάδες και οι αβοκέτες. Θα περπατήσουμε στο παράκτιο ανάχωμα που χωρίζει τη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα για περίπου 30-40 λεπτά.

Από εκεί θα φύγουμε για μία επίσκεψη-ξενάγηση στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων που βρίσκεται στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού για να δούμε τη φοβερή δουλειά που κάνουν οι ακούραστοι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή και να ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τα ζώα που μεταφέρονται εδώ από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Θα αναχωρήσουμε με το πουλμανάκι για τις μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας και στη διαδρομή θα δούμε τα ρυζοχώραφα που την εποχή αυτή αρχίζουν να πλημμυρίζουν με νερό.

Όταν φτάσουμε στις καλύβες τον μυδοκαλλιεργητών ,οι μισοί από εμάς θα πιούμε τον ελληνικό μας στην καλύβα του Σταύρου, που είναι αλιέας και μυδοκαλλιεργητής και οι άλλοι μισοί θα επιβιβαστούμε στο σκάφος του για μία βόλτα στο Θερμαϊκό. Ο Σταύρος θα μας πει τα πάντα για την μυδοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό Κόλπου, όπου παράγεται το 80% των μυδιών της Ελλάδας!

Αφού… αλλάξουμε βάρδιες, θα καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι στην καλύβα, με εκπληκτική θέα προς τη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουμε το τσίπουρό μας με μυδοπίλαφο και άλλους μεζέδες με θαλασσινά.

Τι λέτε; Μπορείτε να αντισταθείτε; Αν θέλετε να έρθετε μαζί μας, φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες!

Η επιστροφή μας στα σημεία αναχώρησης υπολογίζεται γύρω στις 17:15.

Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας!

Διάρκεια προγράμματος: 7 ώρες (περιλ. μεταφορά)

Ηλικίες συμμετεχόντων: Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, αλλά και παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω με τους συνοδούς τους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την αντοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρόγραμμα.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ/άτομο.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Οργάνωση και συντονισμός από την Ecoroutes
 • Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη
 • Έμπειρη συνοδός με γνώση για την περιοχή
 • Παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπιο
 • Ξενάγηση με σκάφος
 • Γεύμα με μύδια

Η επιχείρησή μας δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ.

 

Τι να έχετε μαζί σας:

 • Σνακ και νερό
 • Άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
 • Καπέλο και αντηλιακό
 • Αντισηπτικό χεριών
 • Μπουφάν ανάλογα με την εποχή. Ενδέχεται να κάνει λίγο περισσότερο κρύο πάνω στο σκάφος

Πρόγραμμα αναχωρήσεων

 • 9.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου. Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3ZO52Bq
 • 10.00 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ). Ακριβές σημείο συνάντησης: http://bit.ly/3Gjl1Az

Είναι σημαντικό να είστε 10-15 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση! Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

🟣 Για να κάνετε κράτηση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής:

– Για τις 10 Μαρτίου εδώ.

– Για τις 16 Μαρτίου εδώ.

🟠 Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

📧ecoroutes.gr@gmail.com

☎️  6974 896714

📨 στο messenger της Ecoroutes στο FB (facebook.com/ecoroutes.gr)

 

Η συμμετοχή σας κατοχυρώνεται με την κατάθεση 20 ευρώ/άτομο στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΘΝΙΚΗ: GR10 0110 8400 0000 8400 0684 039

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR42 0171 2190 0062 1914 8213 074

Στην κατάθεση μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της δράσης και το τηλέφωνό σας (πχ. Χριστίνα Κωνσταντίνου, Δέλτα Αξιού, 10/3/2024, 6974@@@@@@).

(παρακαλούμε μην προχωρήσετε σε κατάθεση χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση από την Ecoroutes για τη διαθεσιμότητα θέσεων):

Τυχόν τραπεζική προμήθεια θα επιβαρύνει εσάς και σε περίπτωση που η επιχείρηση μας χρεωθεί με τραπεζική προμήθεια μεταφοράς θα κληθείτε να καλύψετε την χρηματική διαφορά.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται δεκτές:

 • μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2024 για την εκδρομή της 10/3/2024
 • μέχρι και τις 11 Μαρτίου για την εκδρομή της 16/3/2024

Από τις ημερομηνίες αυτές και έπειτα δε γίνεται επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των δημοτών του Δήμου Δέλτα για την ανακύκλωση, οι οποίοι αναγνωρίζουν τα οφέλη της και τη συνδέουν μάλιστα με την προσωπική τους ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα κοινού που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου 2021. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ανακύκλωσης με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αλλά και να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, και κυρίως η έλλειψη κάδων.

Η έρευνα κοινού πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με τη συμμετοχή 398 δημοτών από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δέλτα, για λογαριασμό της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ecoroutes. Πρόκειται για μία από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις για την προώθηση της ανακύκλωσης και την πρόληψη παραγωγής πλαστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δέλτα» που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το 87% ανακυκλώνει

Ειδικότερα, το 87% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι κάνουν ανακύκλωση των απορριμμάτων τους, έστω και αν αυτό αφορά μόνο ένα μέρος τους. Επίσης, σε ποσοστό 77% δεν θεωρούν δύσκολη τη διαδικασία της ανακύκλωσης που περιλαμβάνει τη διαλογή, το καθάρισμα και την μεταφορά στο μπλε κάδο. Βέβαια, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει ότι είναι ενημερωμένοι για την ανακύκλωση και τα υλικά που ανακυκλώνονται, προκύπτει ότι υπάρχει γνώση μόνο για τα βασικά υλικά (π.χ. τενεκεδάκια, γυαλί, πλαστικά κεσεδάκια), ενώ υπάρχει σύγχυση για άλλα υλικά που κανονικά ανήκουν στον πράσινο κάδο (χάρτινο ποτήρι καφέ, ποτήρια και δοχεία φελιζόλ, περιτυλίγματα σελοφάν).

Οι δημότες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που είναι οργανωμένη η ανακύκλωση στο Δήμο και θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη μπλε κάδων. Πιστεύουν ότι για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στο Δήμο είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των κάδων, αλλά και να πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Μάλιστα, μεταξύ των δημοτών που δήλωσαν ότι δεν κάνουν ανακύκλωση, το μεγαλύτερο ποσοστό (61%) αποδίδει τη στάση του αυτή στη δυσαρέσκεια από τον τρόπο που πραγματοποιείται η ανακύκλωση στο Δήμο και σε μικρότερο βαθμό στην έλλειψη χρόνου (16%), ή σε άλλους λόγους. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι αρμόδια για τον εξοπλισμό της ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και όχι ο Δήμος.

Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι σε συντριπτικό ποσοστό (98,8%), οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η ανακύκλωση συνδέεται με την προσωπική τους ποιότητα ζωής και κατά 94% θεωρούν αρκετά ως πάρα πολύ σημαντικό να βελτιωθεί η απόδοση του νοικοκυριού τους στην ανακύκλωση. Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες δεν ενδιαφέρονται τόσο για προσωπικά οικονομικά οφέλη με τη μορφή μείωσης των δημοτικών τελών, όσο για τα οφέλη που προκύπτουν για το κοινωνικό σύνολο (εξοικονόμηση πόρων για δημόσια έργα), καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους.

Το μέλλον της ανακύκλωσης

Ως προς το πως βλέπουν την ανακύκλωση στο μέλλον, οι δημότες είναι σε γενικές γραμμές θετικοί στη δημιουργία ενός συστήματος αποκομιδής των ανακυκλώσιμων «πόρτα-πόρτα», καθώς και ενός συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων «πληρώνω όσο πετάω». Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό (96%) κρίνουν σκόπιμο (από αρκετά ως πάρα πολύ) να δημιουργηθεί ένα σύστημα διαλογής στην πηγή, το οποίο άλλωστε πλέον προβλέπεται από τη νομοθεσία και αναμένεται να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων (70%) είναι αρκετά διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων τους, τη στιγμή που αναμένεται η οργάνωση συστήματος των καφέ κάδων για την ανακύκλωση.